Lecția 5 pentru viață – Capcană pentru șoricel


Un șoricel trăia de multă vreme în casa unui țăran ursuz dintr-un sat oarecare. Într-o zi, privi prin crăpătura sa din perete şi văzu pe ţăran şi pe nevasta acestuia deschizând un pachet.

– Ce mâncare să fi adus oare? se întrebă şoricelul… Cu groază îşi dădu repede seama că era o capcană.

Şoricelul se strecură cu mare grijă în curtea animalelor şi dădu alarma:

– E o capcană în casă, e o capcană în casă!…

Găina cotcodăci şi se înfoie, ridică apoi capul şi îi spuse:

– Domnule Şoarece, văd bine că acest lucru te afectează, dar pentru mine el nu are nici o relevanţă. Nu pot permite ca acest lucru să mă afecteze.

Şoricelul se întoarse atunci înspre porc şi-i spuse:

– E o capcană în casă, e o capcană în casă!…

Porcului îi fu milă de el, dar răspunse:

– Îmi pare foarte, foarte rău, Domnule Şoarece, dar tot ce pot să fac este să mă rog. Te asigur că te vei găsi în rugăciunile mele!

Şoricelul merse atunci la vacă şi îi spuse:

– E o capcană în casă, e o capcană în casă!…

Vaca îi spuse:

– Vai, Domnule Şoarece, îmi pare foarte rău pentru tine, dar chiar nu este o urgenţă pentru mine.

Şi aşa se întoarse şoricelul în casă cu capul plecat şi cât se poate de amărât pentru a înfrunta de unul singur capcana pusă de ţăran. Chiar în noaptea aceea, în casă se auzi un zgomot… Cum ar fi zgomotul produs de o capcană în care s-a prins un şoricel. Nevasta ţăranului se repezi să vadă ce s-a prins. Pe întuneric, ea nu-şi dădu seama că în capcană îşi prinsese coada un şarpe veninos. Şarpele o muşcă pe nevasta ţăranului. Ţăranul o duse cât putu de repede la spital, dar când o aduse înapoi acasă, ea încă mai avea febră.

Oricine ştie că cel mai bun tratament împotriva febrei este supa proaspătă de găină, aşa că ţăranul luă un cuţit şi se duse în curtea păsărilor, ca să facă rost de principalul ingredient pentru supă. Dar nevasta lui nu se însănătoşi, aşa că prietenele şi vecinele veniră să o îngrijească şi stătură cu ea mai toată ziua. Pentru a le da de mâncare, ţăranul fu nevoit să taie porcul. Nevasta ţăranului nu se mai însănătoşi şi muri la scurt timp. La înmormântare, veni multă lume, iar ţăranul trebui să taie şi vaca pentru a-i hrăni pe toţi. Şoricelul se uita din crăpătura lui din perete, cuprins de tristeţe. Nimeni nu-l ascultase, dar toată lumea avusese de suferit…

Morala: Suntem cu toţii implicaţi în această călătorie numită viaţă. Trebuie să avem grijă unii de alţii şi să facem un efort în plus pentru a ne încuraja unii pe alţii. Data viitoare când auzi pe cineva că se confruntă cu o problemă şi tu ai impresia că acest lucru nu te priveşte, adu-ţi aminte: când unul din cei apropiați nouă este ameninţat, cu toţii suntem expuşi unui risc! Fiecare dintre noi este un fir vital în tapiţeria altei persoane; vieţile noastre se întreţes şi acest lucru nu este întâmplător!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s