CE NU MERGE ÎN VIAȚA TA. CREDINȚELE LIMITATIVE – partea a 2-a


credinte limitative 2Bine te-am regăsit, drag cititor!

Data trecută vorbeam despre sentimentele și credințele care te limitează în această viață și nu-ți permit să ai acces la potențialul tău adevărat. Și eu am avut inoculate, încă din adolescență, idei paralizante despre cum doar unii oameni ajung să aibă ceea ce vor, să meargă unde vor și să facă ceea ce vor, în timp ce ”noi, restul” trebuia să ne fi mulțumit cu puținul pe care cu greu reușeam să-l acumulăm. Dar am avut norocul să mă dezvolt personal și profesional foarte mult și, pe lângă asta, să întâlnesc un om important pentru viața mea și toate acestea m-au făcut să-mi dau seama că, de fapt, mă confruntam doar cu un program restrictiv, instalat în mod incorect și abuziv în sferele psihicului meu. Pot spune că am trăit o bucurie imensă când am realizat că această limitare era doar o convingere și nu o realitate permanentă, era doar ceea ce am gândit sau au gândit alții într-o anumită perioadă de timp, și nu un adevăr general valabil care să-mi guverneze viața până la finalul ei. Dintr-o dată am descoperit un nou mod de a mă raporta la realitate, un alt mod de a gândi și acționa… și m-am simțit mai liberă!

Foarte important pentru tine acum, drag cititor, dacă-ți dorești și tu să ieși de sub influența limitărilor impuse de alții sau autoimpuse în vremuri demult apuse, este să faci primul pas, adică să accepți ieșirea la suprafață a gândurilor tale restrictive. Iar odată dezvăluite, vei vedea, ele își pierd din putere. ”Dar cum să fac asta?” mă vei întreba… Ei bine, ți-am promis data trecută o tehnică care să-ți fie de folos și iată că astăzi îți răsplătesc așteptarea.

 

Tehnică de renunțare la credințele limitative

Exercițiul pe care ți-l propun acum este unul simplu, totul se rezumă la 3 întrebări, dar aceste întrebări, prin formele diferite pe care le vor lua, vor conduce la transformarea ta.

Întrebările sunt următoarele:

Viața ta până în acest moment a fost un succes?

Ce lipsește din viața ta acum?

Ce îți dorești să existe în viața ta de acum încolo?

Aceste întrebări o să le găsești în continuare transformate în afirmații. Tot ceea ce ai de făcut este să completezi cu propriile gânduri rândurile de mai jos, având în minte faptul că dezvoltarea  ta personală, evoluția ta depinde de sinceritatea pe care o pui în modul în care singur cu foaia ta de hârtie te dezvălui așa cum ești…

 

Etapa 1

Imaginează-ți că ești la sfârșitul vieții tale, acum sau peste mulți ani, când va fi să fie acest lucru, și eu vin să te vizitez în acest moment. Stau lângă patul tău și te întreb: ”Viața ta a fost un succes?”

Te rog să răspunzi prin: “Da” sau “Nu”.

 

Etapa 2

Dacă spui “Nu”, atunci te rog să îmi spui care sunt motivele pentru care viața ta nu a fost un succes. Gândește-te și notează pe o foaie de hârtie fiecare motiv care-ți vine în minte. Fă-o acum, dacă vrei să te confrunți cu limitările tale. Nu te va vedea nimeni dacă nu o faci, nu te voi controla în niciun fel, însă… vei fi tu împăcat cu tine dacă ratezi șansa să te cunoști cu adevărat?…

Important în toate tehnicile de dezvoltare pe care le-ai citit și le vei mai citi, cu siguranță, este să dai răspunsul pe loc și să fii sincer cu tine însuți. Doar așa poți evolua.

Scrie acum pe aceeași foaie următoarea propoziție și completeaz-o cu ceea ce ai fi dorit să faci, dar n-ai făcut:

”Principalul motiv pentru care viața mea nu a fost un succes este că NU ………..” (scrie aici motivul pentru care n-ai făcut anumite lucruri)

Începe cu lucrul cel mai important pe care nu l-ai făcut, deși ți-ai fi dorit să-l faci și continuă așa până când epuizezi toate oportunitățile pe care le-ai fi putut folosi, dar nu ai făcut-o. Spre exemplu, poți scrie, dacă ăsta e unul din motive: “Viața mea nu a fost un succes pentru că NU am trăit la maximum fiecare moment din viață și am tot amânat să îmi îndeplinesc visele.”. Insist să scrii măcar 3 asemenea motive, iar motivele să fie clare și coerente…

Etapa 3

Acum, după ce ai scris măcar 3 motive pentru care viața ta nu a fost un succes, te rog să recitești primul motiv, pentru a fi sigur că este cel mai important. Dacă nu este cel mai important, schimbă ordinea. Când ești sigur de ordine, transformă aceste fraze în dorințe:

”Pentru ca viața mea să fi fost un succes deplin, îmi doresc să fi făcut ………”

Continuând exemplul oferit mai sus, poți scrie: “Pentru ca viața mea să fi fost un succes, îmi doresc să fi trăit orice moment cu pasiune, până la capăt.”

 

Etapa 4

Ultima etapă este cea a angajamentului personal. Vreau să scrii acum ce te angajezi să faci de acum încolo cu viața ta. Bine ar fi dacă, după ce ai completat ce te angajezi să faci, să și faci public acest angajament. Vei vedea că are mai mare eficiență, te va obliga mai mult, va fi și presiunea celor în fața cărora te-ai angajat public, în cazurile în care pe tine te-ar tenta să încalci promisiunile-ți făcute.

Vreau ca de-acum încolo să lupt să… ” (și completează-ți dorințele pe care le vrei realizate).

Este important ca pe parcursul întregului exercițiu să urmărești, drag cititor, să fii detașat de tine însuți. Să te comporți ca un martor, un spectator la propria ta viață și să accepți dezvăluirea sentimentelor și credințelor care te limitează. Să nu te împotrivești lor, ci să le lași să apară și să treacă mai departe, tu uitându-te doar la ele așa cum ai admira un peisaj ce ți se desfășoară în fața ochilor, în timp ce îl traversezi cu un mijloc de transport lejer și nu foarte rapid.

Dacă emoția ce apare imediat este de tristețe, lasă-te cuprins de ea, primește-o cu bucurie și accept-o. Nu trebuie să fim mereu veseli și binedispuși, iar acum, când vezi că viața ta nu e tocmai ce ți-ai dorit să fie ai tot dreptul să plângi, să te înfurii sau să-ți fie teamă. E normal, e firesc, nu-ți înăbuși durerea, las-o să iasă la suprafață! Ascultă-ți teama și încearcă să-ți dai seama despre ce e vorba.

Același lucru fă și cu credințele tale limitative. Lasă-le să iasă la suprafață, află ce anume te ține în ele în acest moment sau ce te-a ținut pe loc în trecut. Iar apoi treci peste ele lejer și fără regrete, depășește-le cum ai depăși un maldăr de gunoi care există în peisajul pe care l-ai petrecut cu privirea în tot acest timp.

Tot ce ți-am prezentat azi e un exercițiu care poate părea simplist, dar, crede-mă, e foarte important pentru eliminarea balastului credințelor limitative. Acesta este motivul pentru care vreau să îl faci cât mai bine și să îți rămână și pe viitor ca o tehnică de bază în dezvoltarea ta.

Dacă sunt întrebări sau nelămuriri, nu ezita să-mi scrii despre ce e vorba și vom vedea cum te pot ajuta.

Mult succes în exercițiul de sinceritate îți doresc și, nu uita, că te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

Cu drag,

Ștefania

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s