TREBUIE DRAGOSTEA GĂSITĂ SAU VINE SINGURĂ?


dragoste gasitaUnii caută dragostea, alții o așteaptă să le bată la ușă… Pentru unii, ca să aibă o pereche, sunt necesare zile și chiar luni întregi de strădanie, efort voluntar, metode elaborate, intrigi, insistențe… Pentru alții nu e nevoie decât de timp, răbdare și iar răbdare…

Nu mai departe de acum câteva zile îi uram unei cunoștințe toate cele bune cu ocazia aniversării, printre care și împlinirea celor mai arzătoare dorințe. A râs și mi-a dezvăluit că de puțină vreme ”a început să-și propună” să-și întâlnească și ea, în sfârșit, Făt-Frumosul… N-am înțeles prea bine cum stă treaba să-ți propui să-ți găsești dragostea, însă acest lucru mi-a dat de gândit și m-a inspirat în scrierea acestui articol. Așadar, drag cititor, te întreb pe tine, căci tu ai toate experiențele tale la îndemână și, deci, și toate răspunsurile valabile, care este, de fapt, atitudinea cea mai bună în întâlnirea cu dragostea? Trebuie, oare, dragostea găsită sau aceasta vine singură atunci când te aștepți… sau când te aștepți mai puțin?

Răspunsul care îmi place mie cel mai mult când cineva face afirmații generale despre Sine, Eu, suflet sau psihic este: DEPINDE! Așadar, după părerea mea, și răspunsul la întrebarea de mai sus este același: depinde! Depinde de tipul de personalitate al celui ce începe să-și caute dragostea și de rolul pe care acesta și-l proiectează în viitorul cuplu.

Tipul de personalitate este acela care te îndeamnă să acționezi sau să recepționezi, să fii cel care inițiază sau cel care așteaptă să fie cucerit, în funcție de două aspecte ale sale: temperamentul și caracterul. Prin temperament, tendința celui ce-și dorește un partener poate fi aceea de a-și urma impulsul, fără ocolișuri, spunându-i celuilalt, simplu, „te plac!”, sau, dimpotrivă, să aibă impulsul de a se depărta, de a fugi de persoana care îl atrage, ca-ntr-un vals pe care încearcă să-l danseze împreună cu celălalt, un pas înainte, unul înapoi, în cazul în care are un temperament melancolic. Caracterul este cel care aduce educația între tine și partener, nu neapărat în interesul tău. Dacă ai fost învățat să renunți, să-l prețuiești pe celălalt mai mult decât pe tine însuți, să-l aștepți la infinit, vei tinde să tolerezi tot ceea ce vine din partea lui, uneori întărindu-i comportamentele negative. În schimb, dacă ai fost educat să lupți, vei tinde să pui soarta cuplului vostru în toate cele patru mâni: cele două ale tale și celelalte două ale partenerului, în mod echitabil și vei lupta cot la cot cu partenerul și uneori chiar și contra acestuia, pentru ca lucrurile să stea așa cum îți dorești….

De cealaltă parte, rolul jucat în viitorul cuplu poate influența atitudinea față de accesul la dragoste. Rolul masculin este activ, orgolios, determinist. El presupune căutarea dragostei în forme concrete, cum ar fi cucerirea unei anumite persoane, vânătoarea de ocazii, trăirea momentului prezent etc. Rolul feminin este, în schimb, legat de așteptare. În virtutea lui, dragostea vine când vrea ea, ca un destin capricios, ca o chestiune de noroc, iar împlinirea ei depinde în cea mai mare măsură de celălalt. Indiferent că suntem bărbați sau femei, aceste două roluri le putem juca în egală măsură. Sunt femei care-și asumă rolul masculin al vânătorii și al atracției imediate, precum sunt și bărbați al căror rol feminin este mai prezent în ei decât cel masculin, ei așteptând ca femeia să facă primul pas, să-i cucerească, să-i fascineze.

În zilele noastre, observ din ce în ce mai mult o tendință pragmatică vis-a-vis de dragoste. Iubirea astăzi nu mai este la latitudinea Afroditei sau a lui Eros. Nici măcar nu mai este ca în evul mediu, o alianță avantajoasă între familii, iubirea ca apanaj al părinților. Iubirea în zilele noastre pare tot mai mult o chestiune de planificare a unui anumit timp – ”încep să-mi propun să mă îndrăgostesc” – , o problemă de atitudine tranșantă, contra cronometru, de marketing și de publicitate de tipul ”asta vreau și asta ofer”… Astăzi, parcă, dragostea nu se mai așteaptă, nu se mai cucerește, ci ea se planifică și apoi se achiziționează…

Tu cum ți-ai găsit, drag cititor, dragostea?

Te aștept cu răspunsuri, întrebări și comentarii pe această temă, a noastră, a tuturor.

Cu drag,

Ștefania

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s