CÂND DRAGOSTEA SE TRANSFORMĂ (SAU NU!) ÎN PRIETENIE…


dragostea se transforma in prietenieCineva m-a întrebat deunăzi: există prietenie dincolo de dragoste? Acolo unde odată a fost dragoste mai rămâne loc pentru o prietenie sinceră? Și, recunosc, această întrebare m-a pus ușor pe gânduri… Nu puțini sunt cei care cred că da, se poate… Că după dragoste poate urma, firesc, o frumoasă prietenie, la fel de firesc cum se poate întâmpla invers, ca după o prietenie frumoasă să se facă simțită dragostea… Ușor de zis, însă destul de dificil de realizat în fapt, aș spune eu… Mult mai sigur și mai adevărat este faptul că, pentru cei mai mulți dintre noi, marea și arzătoarea iubire care ne-a cuprins altădată se transformă într-o banală, dar grăitoare tăcere, dacă nu și mai rău, într-o ură feroce.
La începutul fiecărei relații există acea perioadă minunată, în care simți că te înțelegi perfect cu partenerul, în care armonia domnește peste dragostea ce plutește în aer, în care totul este mai bine decât ai sperat vreodată că poți trăi… până la un punct!… Acest punct afectează ambii parteneri. Atunci când o relație se încheie, de cele mai multe ori, lucruri nespuse iau locul celor spuse. Ambii se închid în ei și comunicarea este compromisă. Cum, atunci, să poți să mai rămâi prieten cu cel pe care l-ai iubit odinioară? Apar zvâcniri neputincioase, se exersează la nesfârșit tehnici îndrăznețe și ultrapracticate de autocontrol… ”Mai bine că s-a întâmpla așa…”, ”De ce să mai vorbim…”, ”Cel mai bine pentru amândoi ar fi să rupem orice legătură…”, ”Este clar… oricât ne-am strădui… noi doi nu putem rămâne prieteni…” … … … Și, astfel, prin forțări și tehnici de autoimpunere se trece de la o mare dragoste la marele… NIMIC!… Am spus nimic? Și atunci de unde prietenie după dragoste?
Aș vrea să pot să spun acum aici, drag cititor, că orice iubire sfârșește într-o mare prietenie… Dar multe cupluri pe care le-am întâlnit mi-au confirmat exact contrariul… Asta nu înseamnă că nu e posibil ca o dragoste să se isprăvească blând într-o prietenie statornică, pe viață. Se poate întâmpla foarte bine acest lucru, în anumite condiții, spre exemplu atunci când cei doi se cunosc suficient de bine încât să ajungă să se ajute reciproc cu sfaturi, sprijin și informații utile, ajutor necondiționat, de dragul amintirilor sau a unei umanități firești și binecuvântate. Nu asta ar însemna, o prietenie, până la urmă, un ajutor, sprijin și o acceptare necondiționată?
Posibilitatea existenței unei relații de prietenie cu fostul partener este, însă, direct proporțională și cu motivele și condițiile în care s-a produs despărțirea. Este suficient ca sentimentele unuia dintre cei doi să nu se stingă în totalitate, pentru ca relația de prietenie să fie sortită eșecului. Dacă, în schimb, de-a lungul unei relații, iubirea a murit treptat, iar despărțirea s-a produs de comun acord prin răceala cuplului, prin detașare și indiferență, atunci da, se poate naște o relație de prietenie. Pe de altă parte, dacă ”nu te mai iubesc pentru că m-ai trădat și mi-ai înșelat încrederea”, există slabe șanse ca eu să-ți acord credit total și necondiționat aceluiași tu, de data aceasta din postura de prieten… Încrederea înșelată rămâne încredere înșelată, îndiferent de natura relației…
La început a fost Iubirea… Însă, în timp, dacă nu ai avut grijă, iubirea se liniștește, se liniștește într-atât de tare încât devine o monotonie. Vă cunoașteți foarte bine, nu mai sunt lucruri care să vă surprindă, nu mai faceți nimic nou, nu mai apare nimic atractiv… La începutul relației, când sunteți încă în faza de curtare, atât tu, cât și el, vă purtați diferit unul cu celălalt. El este mai atent, mai galant, iar tu ești mai frumoasă și mai seducătoare. În momentul în care vă obișnuiți unul cu celălalt și vă acceptați, comportamentul de dinainte parcă nu-și mai are rostul… El deja te-a cucerit, iar tu deja l-ai făcut să se îndrăgostească de tine… Perioada în care începeți să vă dezamăgiți este cea care declanșează mai târziu transformarea dragostei în ură. Promisiunile făcute, dar nerespectate, sunt cele care distrug o relație. Mai mult, prioritățile care se schimbă radical în interiorul nostru, pot, de asemenea, să dărâme tot ce am construit din punct de vedere emoțional. Dacă, la început, tot ce vă doreați era să fiți împreună, acum visul cel mai mare al amândurora este să construiți, cu orice preț, o carieră de succes. Acest lucru poate schimba dinamica relației într-un mod în care probabil puțini își pot imagina, mai importantă decât familia devenind cariera, aceasta spre disperarea celuilalt ce așteaptăîn continuare lucrurile pe care le primea la început.
Și atunci? Putem, oare, spune că dragostea se transformă implacabil în ură? Asta cred că se întâmplă doar atunci când împreună cu partenerul ai încercat să rezolvi problemele, însă fără succes. Frustrarea devine tot mai mare, observi o schimbare în comportamentul lui, iar comunicarea este la pământ. Chiar dacă unele cupluri sunt în stare să recunoască că ceva nu mai merge în relația lor și încearcă să schimbe ceva, multe persoane nu vor să vadă greșeala pe care au făcut-o și încep să caute alți vinovați decât ei înșiși. Ajunși în acest punct, pentru foarte multe cupluri este greu să-și reînnoiască dragostea și să reaprindă pasiunea de la început. Cea mai bună cale este comunicarea, înțelegerea partenerului și a nevoilor acestuia și încercarea de a rezolva problemele. Cu cât problemele sunt recunoscute mai devreme, cu atât mai puțin le ia partenerilor să treacă peste ele. Dacă totuși problemele nu se rezolvă, atunci este cazul să accepți că nu mai formați un cuplu și că fiecare trebuie să-și vadă de viață. Și mai mult decât atât: să renunți la a transforma iubirea în prietenie, căci problemele nerezolvate sunt mare sursă de frustrare și nemulțumire.
Așadar, la final, rămâne totuși întrebarea: se transformă sau nu iubirea în prietenie? Răspunsule meu este: DEPINDE! Depinde de ce-ți dorești… Chiar așa, tu ce-ți dorești de la iubirea trecută?

Te aștept și data viitoare să evoluăm împreună.

Cu drag,
Ștefania

Anunțuri

3 gânduri despre „CÂND DRAGOSTEA SE TRANSFORMĂ (SAU NU!) ÎN PRIETENIE…

  1. Eu insami am crezut ca se poate, dar… asa cum spuneai „Este suficient ca sentimentele unuia dintre cei doi să nu se stingă în totalitate, pentru ca relația de prietenie să fie sortită eșecului”. Sau este suficient ca unul dintre cei doi sa nu stie ce vrea si… confuzia este totala. Nu vei stii niciodata unde esti, intr-o relatie sau inafara ei. Si atunci… ramane punctul de pus si pastrarea amintirilor frumoase, fara ura.

  2. Buna, ai mare dreptate, se poate sau nu, depinde de ce vor amandoi partenerii si de orgoliu, cred eu. Am citit zilele trecute fraza: „am cei 7 ani de acasa, dar depinde cu cine vreau sa-i folosesc!”. Orgoliul omoara multe lucruri bune… Eu personal cred ca dragostea se poate transforma intr-o frumoasa prietenie.
    Va pup cu drag, IULIANA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s